Lise eğitim ve öğretim alan öğrenciler için MEB’in Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliğini değiştirmesi ile devam sistem de değişikliğe gidilmiştir. Yönetmeliğin son haline baktığımızda öğrenciler için daha aktif olduğunu görmemiz mümkündür.
Eski yönetmelik ve yeni yönetmeliği mercek altına aldık. İkisi arasında olan değişikliği göz önünde bulunduracağız.
Eski yönetmelikte 20 gün özürlü, 20 gün özürsüz ve 5 gün idari izinli olmak üzere lise öğrenciler 45 gün devamsızlık hakkı vardı.
Yeni yönetmelikte devamsızlık hakkı kısaltıldı. İncelediğimizde 10 gün özürsüz, 20 gün özürlü toplamda 30 gün devamsızlık hakkı verilmiştir.
Özürsüz olarak öğrenciler 10 günden fazla devamsızlık yapmaları durumunda sınıf tekrarı yaparlar. Öğrencilerin okula devam etme hakkını kaybedeceğinden dolayı yıl dönü tekrarı istenir. Bir sene sonra aynı sınıftan devam etmek zorunda kalır. Ancak bazı durumlar istisna sağlanabilir. Üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri veya tam teşekküllü hastanelerde kontrol altında olan ve eğitim alamayan öğrencilerin özürsüz devamsızlıkları 10 günden 60 güne kadar uygulanabilir.
Öğrenciler telafi programlarına dahil edilerek eğitimlerini tamamlamaları gerekmektedir. Öğrenciler devam etmek zorunda oldukları programları tamamlamaları gerekir. Toplam ders saatinin en az altıda biri kadar devamsızlık durumları varsa puanları ne olursa olsun sınıf tekrarı yaparlar.
Not: Bazı okullarda başarılı öğrenciler devamsızlık yaşasa dahi öğretmenler ve müdürler tarafından düzenlemeler yapılmaktadır. Öğrenciler 1 2 gün fazladan devamsızlık yapmaları durumunda inisiyatif okul yönetimine kalmıştır. Yapacağınız görüşmeler ile bazı imkanlar tanınabilmektedir.
E okul sistemi kapandığında devamsızlıklar deftere kayıt alınır fakat sisteme işlenemez.